dijous, 6 d’abril de 2017

PLANTER

El planter és tipus de sembra que es basa en posar la llavor dins un recipient amb substrat enlloc de sembrar-la directament a la terra/hort i, quan la planta adquireix un cert desenvolupament, aquesta es trasplanta a l´hort.

La setmana passada varem fer planter de: carbassa, carbassó, cogombre, tomàquets xerri, pebrots verds i pebrots vermells.

Materials: llavors, safata de planter i substrat (terra).

Com es sembra en safates?

_Omplim els alvèols amb substrat fins que faltin uns 2 cm per arribar a dalt. Amb les mans premsem una mica (molt poc) el substrat perquè quedi lleugerament compacte.

_Posem 2 o 3 llavors a cada alvèol, les cobrim amb substrat fins omplir tot l´alvèol i ho premsem una mica amb les mans. La terra no pot estar molt compacte perquè dificultaria que la planta i les arrels poguessin créixer bé.

_Reguem i deixem la safata en un lloc arrecerat del fred i que li toqui el sol. Les llavors per germinar necessiten humitat, una temperatura adequada i que els hi toqui el sol.

Manteniment: regar perquè la terra quedi lleugerament humida i procurar que li toqui el sol.

Perquè posem 2 o 3 llavors enlloc de 1?

Cada llavor és una planta però no totes les llavors tenen la mateixa qualitat i acaben germinant. Seria molta casualitat que cap de les llavors posades germinés i en el cas que germinessin totes 3, se´n traurien 2 (el que tècnicament es coneix com a aclarir) per tal d´evitar que la competència entre plantes per els nutrients del substrat i l´espai, en dificulti el seu desenvolupament.

Profunditat de la llavor:

Entre 1 i 2 cm aproximadament, suficient perquè un cop la llavor germinada la planta pugui sortir fàcilment a la superfície i les arrels tinguin l´espai suficient perquè es pugui desenvolupar sense dificultats. Per altre banda, si les plantem molt cap a la superfície, la llavor es podria assecar i no germinar.

I ARA, A ESPERAR!!!! 
Per Miguel Urroz i Mohamed Osidi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada